Měla jsem narozeniny a jedno z mých přání bylo, ať mi nikdo nedělá dort. Ano, zvláštní přání, ale já si jej prostě chtěla udělat sama. Nějaký složitý, zajímavý a neobvyklý. Nepotřebuji třípatrové dorty, kde je základ piškot spojený tunou máslového krému, potažený marcipánem a dozdobený 50 marcipánovými růžičkami. Lákal mě pravý opak. Jednoduše vypadající na pohled, složitější na přípravu, ale dokonalý v chuti. Jelikož se mi často nenaskytne příležitost vyhranit si čas (spíše den) na přípravu takového desertu, rozhodla jsem si dát dárek sama sobě v podobě triple chocolate mousse. Měla jsem ještě dva další adepty, ale tento zvítězil, jelikož jsem mousse ještě nikdy nedělala. Navíc jsem věděla, že bude horký letní den a něco osvěžujícího z lednice potěší mé narozeninové návštěvníky mnohem víc, než jiný těžký zákusek. A taky že ano, všichni se olizovali až za ušima a během chvilky byl dort pryč. Měla jsem tudíž dvojitou radost, mohla jsem si tento luxus upéct a ještě jsem potěšila bříška mých nejbližších.

1 (1) 1 (2)

Ingredience:

Čokoládový základ:

  • 22g másla + na vymazání formy/formiček
  • mouka na vysypání formy/formiček
  • 70g kvalitní 80% čokolády
  • 3 šťastná vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Mousse z lískooříškové čokolády:

  • 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
  • 75g kvalitní 80% čokolády
  • 50g lískooříškové čokolády
  • 60ml mléka
  • 180ml studené smetany ke šlehání

Mousse z bílé čokolády:

  • 60ml mléka
  • 6 tobolek kardamomu, rozbitých
  • 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka
  • 1 želatinový plát (nebo ½ lžičky práškové želatiny)
  • 125g bílé čokolády
  • 180ml studené smetany ke šlehání

Dozdobení:

  • neslazený čokoládový prášek/holandské kakao
  • hoblinky bílé/hořké čokolády
  • čerstvé maliny

Postup:

Můžete použít jednotlivé malé formičky (7 cm), potom vám vyjde dávka cca na 8 porcí, nebo jednu větší formu (20 cm).

Čokoládový základ:

Předehřejte troubu na 180°C. Celou formu vymažte máslem, vymazané dno vyložte i pečícím papírem a boky vysypte moukou.

Rozehřejte čokoládu spolu s máslem ve vodní lázni tak, aby se mísa, ve které čokoládu rozpouštíte, nedotýkala vody. Rozpuštěnou čokoládu dejte stranou trochu zchladnout.

Vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé pěny. Přidejte vanilkový extrakt a rozpuštěnou čokoládu.

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu spolu se špetkou soli. Vyšlehaný sníh po třetinách přimíchejte k těstu, opatrně aby vám sníh nespadl. Přidejte škrob a opět pomalu zamíchejte.

Nalijte těsto do formy a pečte okolo 12 minut. Po upečení nechte zchladnout. Korpus použijte buď celý, nebo vykrojte jednotlivé porce do formiček.

 

Mousse z lískooříškové čokolády:

Nechte nabobtnat želatinu v misce se studenou vodou asi 5-10 minut.

Mezitím si rozpusťte obě čokolády ve vodní lázni.

Ohřejte mléko, aby bylo horké, ne vařící. Z želatinového plátu vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte jej do horkého mléka. Pořádně rozmíchejte, dokud není zcela rozpuštěná a pomalu přilévejte mléko s želatinou k rozpuštěné čokoládě. Nechte směs odpočinout 5 minut.

Vyšlehejte šlehačku do tuha a smíchejte ji s čokoládovou směsí.

Mezitím co se bude připravovat mousse z bílé čokolády, vše vylijte na zchladlý korpus, zahlaďte stěrkou a dejte chladit do lednice.

 

Mousse z bílé čokolády:

Rozehřejte mléko spolu s kardamomem, vanilkovým luskem i vyškrábnutými zrníčky. Sejměte z ohně a nechte infuzovat pod pokličkou nejméně 30 minut.

Mezitím nechte nabobtnat želatinu v misce se studenou vodou asi 5-10 minut.

Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.

Z mléka vytáhněte kardamom a vanilkový lusk, znovu jej ohřejte, tak aby bylo horké, ne vařící. Z želatinového plátu vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte jej do horkého mléka. Pořádně rozmíchejte, dokud není zcela rozpuštěná a pomalu přilévejte mléko s želatinou k rozpuštěné čokoládě. Nechte směs odpočinout 5 minut.

Vyšlehejte šlehačku do tuha a smíchejte ji s čokoládovou směsí.

Vše vylijte na zchladlou vrstvu z čokolády z lískových oříšků, zahlaďte stěrkou a dejte chladit do lednice. Nechte ztuhnout v lednici minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc. Před podáváním, posypte kakaovým práškem, dozdobte malinami a hoblinkami bílé a hořké čokolády.