Některé recepty vznikají omylem, třeba jako koláč tarte tatin, tedy obrácený koláč. I když je známý jako omyl, v mé kuchyni patří k jednomu z nejoblíbenějších, protože jej můžete připravit skoro úplně z každého ovoce. Ať už sezóna přinese jablka, hrušky, rebarboru nebo švestky, je to úplně jedno, můžete použít vše. Je snadný a všechny ingredience má většinou každá hospodyně už doma. Pokud tedy nemáte co k odpolední kávě, je tento koláč přesně to pravé. Zkaramelizované ovoce a jemné vláčné těsto doplněné zakysanou smetanou, tak jednoduché a přitom dokonalé.
Většinou dělám jablečný tarte tatin, ale tentokrát jsem od babičky dostala košíky švestek. Ne košík, ale košíky! Podarovala jsem, koho šlo a jelikož kuchtění povidel, zavařenin a chutney už také proběhlo, nastal čas na koláč. Koláč má šmrnc díky kardamomu a spolu se zakysanou smetanou, nebo v mém případě domácím jogurtem, byl úžasný.
Doba přípravy: 1 hodina
Ingredience:
- 60 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 60 g másla
- 600 g švestek,
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- špetka soli
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky kardamomu
- 150 g bílého jogurtu
- 190 g hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- ½ lžičky kypřícího prášku (nejlépe bezfosfátového)
- máslo na vymazání formy
- zakysaná smetana/vanilková zmrzlina/jogurt/šlehačka k podávání
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C.
Vymažte si formu o velikosti 26 cm. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.
Máslo spolu s cukrem a medem rozehřejte, aby vznikl hustý sirup.
Sirup nalijte na dno formy a poskládejte na něj švestky řeznou stranou dolů.
Zbytek másla vyšlehejte spolu s cukrem, vejci, solí, skořicí, kardamomem a jogurtem. Přimíchejte mouku, sodu a kypřící prášek a už jen zlehka zamíchejte. Těsto nalijte na švestky, uhlaďte a dejte péct na 45 minut. Většinou z formy kape máslo, takže abyste neměli zašpiněnou troubu, dejte pod mřížku prázdný plech, kam může máslo kapat.
Po upečení nechte koláč zchladnout, poté jej převraťte a podávejte se zakysanou smetanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
COMMENTS