I když si zrovna já v IKEA masové kuličky nedávám (mám radši ty jejich zeleninové) tak doma si je celkem rádi občas uděláme. Chutnají úplně stejně ne-li lépe, protože víte, že jste použili kvalitní mleté maso a smetanu. Myslím, že tu není nikdo, kdo by si je alespoň občas v IKEA nedal, tak proč nevyměnit polotovar za čerstvé jídlo a někdy si je připravit i doma.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 600 g mletého vepřového/hovězího/mix
- 1 vejce
- trochu strouhanky na zahuštění
- 1/2 mrkve
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
- sušený libeček, petržel, kopr…prostě nějaké bylinky
- 200 g 16% zakysané smetany (použila jsem pochoutkovou Olmu)
- 400 ml hovězího vývaru (bio bujon Alnatura)
- 2 lžíce rýžové mouky
- brambory a zavařenina k podávání
Postup:
Maso si prvně rukama trochu propracujte a pak smíchejte se solí, pepřem a bylinkami. Pokud máte dostatek času, nechce alespoň hodinku odležet v lednici. K nasekání zeleniny jsem použila robot, aby byla na opravdu jemné kousky. Na kapce olivového oleje krátce osmahněte rozsekanou cibulku, česnek a mrkev. Poté přidejte k masu spolu s vajíčkem a trochou strouhanky. Směs musí být stále lepivá aby se vám dobře tvarovaly kuličky. Opékejte na pánvi s trochou oleje dokud nebudou ze všech stran opečené. Hotové kuličky přemístěte do kovové nádoby a zakryjte abyste je udržely teplé než připravíte omáčku.
Ve stejné pánvi, kde vám zůstal výpek z kuliček připravte omáčku. Nalijte do pánve hovězí vývar a přiveďte k varu. Přidejte zakysanou smetanu a prohřejte. Nakonec zasypte moukou a provařte dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci. Dle slanosti vývaru popřípadě dosolte a dopepřete.
Podávejte kuličky s vařeným bramborem a nějakou sladkou zavařeninou jako brusinky, borůvky nebo dřínky.
COMMENTS