A už jsou v té naší malé rodince právníci dva! Bylo to dlouhých a krásných 5 let, takže to chtělo pořádnou oslavu. Moje skvělá rodina moc dobře ví, že kdyby mě vzali na luxusní večeři, neudělají mi takovou radost, jako když uspořádáme letní bbq plné mořských dobrot. A samozřejmě ještě větší radost mi udělá to, když si všechny ty pochoutky budu moct sama připravit. Takže takový dárek ode mě pro mě. Ráno jsem přijela domů a hned se natěšeně vrhla do příprav. Už ve dveřích mě vítali s aperitivem a když jsem objevila v lednici, krásné stříbrné ryby a „ošklivá“ očka krevet, celá jsem jen zářila a už předem věděla, že mě čeká úžasný den. Na grilování ryb je nejlepší to, že vám v podstatě stačí citron a bylinky a máte zaručený úspěch. Dnes se (pro mě) doma objevila úplná novinka, a to středomořská ryba jménem cípal. Když už jsme měli tu středomořskou náladu, bylo mi líto ryby dochutit stroze, jen pomocí bylinek, a chtěla jsem vymyslet něco zajímavějšího. Nakonec jsem zvolila tuto salsu z rajčat a oliv a popravdě, byla tak dobrá, že bych si ji připravila klidně i jen tak, třeba na bruschetu. Abych to zkrátila, dnešek byl úžasný, krásný, slunečný, prostě dokonalý den ve společnosti mé nejúžasnější rodiny, která mě celých pět let neskutečně podporovala, a bez které bych dnes nebyla tam, kde jsem. Takže velké, opravdu velké díky, protože ten titul je minimálně stejně Vaše zásluha, jako ta moje.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

  • 3 vykuchané středomořské ryby, cípaly
  • 25 čerstvých tygřích krevet
  • salát
  • francouzská bagetka
  • ryba musí plavat —> momentálně martini tonic/suché bílé vino

Salsa:

  • 1 hrst černých oliv, vypeckovaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli flakes (sušené chilli vločky)
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 5 snítek čerstvého rozmarýnu
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 7 rajčat
  • 5 lžic olivového oleje

Postup:

Ryby a krevety omyjte a nasolte. Do dutin ryb ještě můžete vložit nějaké bylinky, ale jinak je nekořeňte, salsa se postará o všechnu chuť.

Krevety propíchněte buď dvojitými grilovacími špejlemi, nebo dvě normálními. Vždy tak abyste propíchli krevetu těsně za hlavou a pak skrz ocásek.

Ryby naříznete z každé strany a vložte do grilovacích sítěk.

Rozpalte gril na cca 150ºC.

Mezitím si připravte salsu. 

Černé olivy vypeckujte a spolu s rajčaty nakrájejte na malé kousky. 

Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte chilli flakes a utřený česnek. Nechte chvilku prohřát, aby do sebe olej nasákl aroma. 

Přidejte olivy, rajčata a všechny bylinky. 

Na mírném ohni prohřívejte asi 4 minutky, dokud se všechny vůně neuvolní. 

Nakonec zakápněte citronovou šťávou a odstavte.

Ryby grilujte na středu grilu, krevety na okrajích. To, že jsou krevety hotové, poznáte, že krásně zrůžoví. Cípaly grilujte o trochu déle, přibližně 15-20 minut (dle žáru).

Podávejte s bagetkou a  salátem, který si spolu s rybami potřete salsou. K dokonalosti už jen připravte nějaký svěží letní drink nebo si  alespoň dejte suché bílé víno.