I když lívance, kaše, waffle neskutečně miluji, ne každé ráno mám chuť na sladkou snídani. Když už si dám nějakou slanou, tak to jsou většinou domácí vejce od babičky. Nejlepší způsob, jak připravit vajíčka? To vám neřeknu, protože ten umí jen můj chlap. Nevím, jak to dělá, ale ta jeho omeleta je tak nadýchaná (já vždy říkám, že je strašně fluffy), jako kdyby byla udělaná z obláčku. Opravdu to nechápu, asi na to musí být nějaký přirozený talent, protože já ji takovou nikdy neudělám. Takže vám neřeknu ten nejlepší způsob, ale můžu se s vámi podělit o tento recept, který je ideální, třeba když potřebujete nakrmit větší skupinku lidí.

  Počet porcí: 4-6 porcí

Doba přípravy: 1 hodina (+ namáčení přes noc)

Ingredience:

  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • 400 ml mléka
  • 6 šťastných vajec
  • 250 g den starého celozrnného chleba
  • 90 g čerstvého špenátu
  • 80 g feta sýru (popřípadě balkánského)
  • 1 lžička sušeného oregana

Postup:

Vše si připravte večer předem a ráno jen zapněte troubu a stratu upečte.

Zapékací misku vymažte 1 lžíci olivového oleje, popřípadě můžete i vyložit pečícím papírem. Dno posypte nastrouhanou citronovou kůrou.

V misce smíchejte zbylou lžíci oleje, vejce, mléko, hořčici, sůl, pepř a oregano.

Pokud nemáte den starý chléb, ale jen čerstvý, dejte ho na chvilku do trouby, aby byl tvrdší. Jinak jej nakrájejte cca na centimetrové kostky. Kurku neodkrajujte, bude pěkně křupat. 

Chléb smíchejte se špenátem a polovinou fety. Pak směs rovnoměrně rozložte na dno zapékací misky a opatrně přelijte vejci s mlékem. Posypte zbytkem fety a dejte do lednice přes noc.

Ráno předehřejte troubu na 180ºC a dejte péct na 45-55 minut, dokud nejsou vejce hotová, hlavně uprostřed. Záleží jak máte vejce rádi, pokud sušší tak ji nechte trochu déle. Mám ráda kraje křupavé, tak nechávám na poslední minutku zapéct pod grilem, ale to je už čistě na vás.