Pokud Francouzovi řeknete casserole, první, co ho napadne, bude hrnec. Casserole je totiž velký litinový hrnec, ve kterém se zapéká, vaří, prostě připravuje vše a rovnou se z něj také servíruje. Tudíž casserole je takové jídlo z jednoho hrnce a v podstatě nezáleží na tom, jaké ingredience obsahuje. Já sama obměněji kroupy a rýží s jiným zrním nebo experimentuji s bylinkami a sýry. Jediné, co všechny varianty casserole mají společného, je jemný vnitřek a křupavá kůrčička.

Nejraději mám tuto variantu ze špaldového kernotta, které vypadá podobně, jako klasické ječné kroupy, ale je mnohem zdravější. Často také používám naturální rýži, ale to se pak výsledek více podobá rizotu. Nejlepší je použít cottage sýr, ale v podstatě své udělá například i tvaroh nebo zakysaná smetana. Mě bohatě stačí náplň udělat jen z hub, ale, jak jsem zmínila výše, jedná o jídlo z jednoho hrnce alá „co dům dal“, takže můžete vmíchat nejrůznější zeleninu nebo i kousky masa. Hlavní je použít nějaký výraznější sýr, který celé jídlo krásně provoní. Pokud budete mít možnost sehnat francouzský sýr, bude to skvělé, pokud ne, vystačíte si i s jiným výrazným sýrem jako je chedar.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

  • 2 velká vejce
  • 240 g cottage sýru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
  • olivový olej
  • 400 g hříbků (klidně i mražené)
  • 1 velká žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 200 g špaldového kernotta
  • 30 g gruyére (nebo jiného výrazného sýra – chedaru)
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 větvičky tymiánu

Postup:

Uvařte kernotto dle návodu a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Troubu předehřejte na 180ºC s mřížkou uprostřed.

Rozpalte na pánvi olej a osmahněte na něm houby, dokud nepustí vodu a ta se nevypaří. Trvá to celkem dlouho, chcete, aby houby byly opravdu vysušené. Po chvilce přidejte na jemno nakrájenou cibuli, česnek a bylinky.

Ve větší misce smíchejte vejce, cottage, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra.

K houbám přidejte uvařené kernotto a vše promíchejte, sundejte z ohně a smíchejte s cottage směsí.

Vložte do zapékací misky, kterou vymažte troškou oleje. Přikryjte víkem, nebo alobalem a pečte cca 20-30 minut. Poté posypte zbytkem sýra a odkryté zapékejte dalších 20 minut dokud není kernotto na povrchu zlaté.