Nejčastěji dělám italské houbové risotto, ale dnes jsem se po dlouhé době rozhodla oprášit tento starý recept, který mám napsaný někde na předních stranách mé kuchařky. Řepu mám nejraději sirovou, naloženou jako carpaccio nebo pečenou s jinou kořenovou zeleninou, ale její krásné barvy a nasládlé chutě lze využít i takto. Spolu se svěží zakysanou smetanou (pro fajnšmekry Crème fraîche) a koprem získáte zajímavý a hlavně úžasně růžový pokrm.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut + vaření řep (cca 1,5 hodiny)

Ingredience:

  • 500 g červené řepy (cca 3 střední řepy)
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • olivový olej
  • 1 cibule, na jemno
  • 2 stroužky česneku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (používám BIO bujon)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl, pepř
  • hrst parmezánu
  • 1 lžíce másla
  • zakysaná smetana
  • kopr (i sušený)

Postup:

Pokud chcete dělat risotto na oběd, uvařte si řepy den předem nebo hned ráno. Celé neloupané řepy dejte do hrnce s vodou a vařte do změknutí. Doba vaření se odvíjí od čerstvosti a velikosti řep, ale většinou to trvá tak hoďku až hoďku a půl. Uvařené řepy oloupejte až po uvaření, jinak se vám z nich vyvaří ta krásná barva. Přibližně třetinu rozmixujte na pyré, zbylou řepu nakrájejte na malé kostičky.

V tlustostěnném hrnci rozpalte olivový olej a na něm krátce osmahněte cibulku s česnekem. Rýži properte a přidejte k cibuli. Chvilku rýži restujte spolu s cibulí, aby se hezky obalila v tuku. Poté zalijte trochou vývaru, osolte, opepřete a nechte vařit. Střídavě podlévejte vývarem a vínem dokud není rýže zcela měkká. Až je rýže hotová, sejměte ji z plotny a vmíchejte pyré se zbytkem nakrájené řepy. Nakonec do risotta zamíchejte parmezán a máslo, krásně ho tím zjemníte. Servírujte se zakysanou smetanou a koprem.