Quiche lorraine (kíš lorejn) je asi ten nejslavnější slaný francouzský koláč pocházející, jak jinak než z provincie Lorraine. Původně se pekl v peci, která se rozehřívala na chléb. Pec ještě nedosahovala dostatečné teploty na chléb, ale aby se využila, pekli v ní nejprve koláč a pak přidali i chléb. Lotrinský koláč tradičně musí obsahovat slaninu/uzené a smetanu ke šlehání/crème fraiche. Já, v rámci různých upgradů a snahy odlehčení a přiblížení se zdravějším verzím, jsem si koláč opět trochu poupravila. Tento koláč jsem začala dělat v době, kdy jsem ještě nejedla maso, tudíž slaninu jsem do něj nikdy nepřidávala. Zkoušela jsem různé varianty křehkých těst, náplní a směsí sýrů, ale tato varianta mi přijde nejchutnější. Je pravda, že se od původního receptu podstatně liší, ale komu to vadí, je to prostě Quiche Lorraine trochu jinak.

Tentokrát jsem zkusila do receptu zakomponovat i výraznou nivu. Ano, připadá mi to takové čecháčkovské, ale těstu dodá přirozenou slanost a výraznější chuť. Mouky jsem také zkoušela měnit. Pokud použijete celozrnné, tak rozhodně celozrnné hladké (jemně mleté), ať se vám těsto úplně nerozpadne, už tak je po upečení dost křehké. Klidně můžete zachovat i tučnější variantu a místo Cottage sýru a 12 % smetany použít klasicky 250-300 ml smetany ke šlehání nebo crème fraiche, ale až tak velký chuťový rozdíl to není a aspoň koláč není tak těžký. Stejně tak se sýry si můžete pohrát a nakombinovat si je dle vlastní fantazie.

 

Ingredience
Křehké těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 4 lžíce ledové vody (dle konzistence těsta, může být i 6 pokud mouka hodně saje)
  • 30 g sýra s modrou plísní (např. nivy)
  • ½ lžičky soli

Náplň:

  • Cca 8-10 cibulí (mix, červená, bílá, žlutá, šalotka…), nakrájené na velké kusy
  • Máslo
  • 200 g Cottage
  • 100 ml 12 % smetany na vaření
  • 2 vejce (šťastná)
  • 30 g goudy, nastrouhané
  • 30 g ementálu, nastrouhaného
  • 20 g sýra s modrou plísní (nivy)
  • Sůl, pepř

 

  • Fazole na pečení

Postup:

Máslo si nakrájejte na kostičky a nechte spolu s vodou pořádně vychladit v lednici. Poté zpracujte spolu s moukou, solí a rozdrobenou nivou a nechte odležet minimálně 30 min v lednici.

Těsto vytvarujte do formy o velikosti 26 cm a nechte ještě dalších 30 minut v chladu.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C (horký vzduch).

Vyválené těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a zatižte fazolemi. Pokud máte doma speciální „fazole“ na pečení, použijte je, ale mě stačí i normální. Jde v podstatě jen o to, aby se těsto nezvedalo.

Takto pečte 7 minut a pak ještě další 3 minutky už bez fazolí. Použité fazole nevyhazujte, použijete je zase příště.

Cibule všeho druhu nakrájejte na větší i menší kousky. Množství záleží na vás, dost se speče, takže záleží, jak moc cibulový máte koláč rádi. Na másle pomalu opékejte cibuli, dokud nezkaramelizuje. Trvá to dlouho tak buďte trpělivý.

Cottage, smetanu, sůl, pepř prošlehejte s vejci a přidejte část nastrouhaných sýrů krom nivy.

Do upečeného korpusu rozprostřete cibuli a přelijte tekutou směsí.

Takto dejte koláč péct na 25 minut. Poté posypte zbytkem sýrů a nechte zapéct ještě dalších 5 minut.