Když jsem byla ve Švédsku, zamilovala jsem si jejich slavné skořicové šneky. Každý je určitě znáte, i kdyby jen z IKEA, kde je také prodávají. Umíte si, ale představit, jak dokonalé je čerstvé švédské pečivo, kterým krásně voní Stockholmské ulice každé ráno? Ta vůně je nepředstavitelná! A když se zakousnete do čerstvého šneka, jste jak v zimní pohádce. Přesně to mi chybělo po návratu z dovolené a IKEA šneci to nezachránily. Zkoušela jsem udělat klasické skořicové šneky, které jsem našla na internetu, ale nebylo to ono. Při čtení KINFOLK jsem jednoho večera narazila na pullu. Pulla jsou vlastně skořicový šneci, ale z Finska. Švédští, finští, to mi bylo jedno, důležité bylo, aby se výsledek podobal té mé zimní pohádce. Výsledek? No posuďte sami, ale za mě…dokonalost a posléze nová závislost.

Jediný problém jsem měla sehnat perlový cukr. Pokud si vybavíte, jak pravý šnek vypadá, má na sobě takové velké bílé kuličky cukru, které se ani pod vysokou teplotou, která je v troubě, nerozpustí. Ty jsem u nás nesehnala, ale nechala si je dovézt ze severu, takže příště budou i pěkně zdobené těmi pravými perličkami.

 

Počet porcí: cca 30-35 pull

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

Těsto:

  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 500 ml plnotučného mléka, ohřátého na 35°C
  • 1 kg mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 5 g mletého kardamomu
  • špetka soli
  • 170 g másla, změklého

Náplň:

  • 225 g másla, změklého
  • 200 g cukru krupice
  • 15 g mleté skořice
  • 6 g mletého kardamomu
  • 1 velké (šťastné) vejce
  • perlový cukr, na posypání

Postup:

Těsto:

Rozdrobte droždí v mléce a nechte vzejít kvásek.

Přimíchejte mouku, cukr, kardamom a sůl.

Vmíchejte máslo a hněťte těsto, dokud není pěkně elastické (15 min ručně/8 min v robotu).

Přikryjte mísu čistou utěrkou a dejte na teplém místě kynout alespoň hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Náplň:

Smíchejte máslo, cukr, skořici a kardamom, dokud se vše nepropojí.

Lehce si pomoučte vál a vzešlé těsto vyválejte na velký obdélník asi 0,5 cm vysoký.

Rovnoměrně, až do krajů, potřete náplní celé těsto.

Začněte rolovat těsto na té delší straně a srolujte ho do pevné ruličky.

Ruličku nakrájejte přibližně na 30 trojúhelníků (záleží jak velké pully chcete mít).

Vyložte si plechy pečícím papírem a na každý plech dejte maximálně 5 pull (roztékají se).

Chytněte pullu za vršek trojúhelníku a posaďte ji na plech, aby vršek trčel. Ten pak jemně stlačte směrem do středu, aby se trochu rozplácla.

Plech překryjte utěrkou a nechte opět kynout na teplém místě, alespoň hodinu.

Předehřejte troubu na 200°C.

Potřete pully rozšlehaným vajíčkem a posypte je perlovým cukrem.

Pečte 10-12 minut dokud nebudou tmavě hnědé a zkaramelizované.

Podávejte ještě teplé, tak jsou nejlepší.