Spousta lidí stále nad červenou řepou ohrnuje nos, protože ji má spojenou se školní jídelnou, kde jsme ji nuceně museli jíst. Taky jsem ještě před pár lety řepu nemohla ani cítit a popravdě stále nepozřu kompot ze zavařené řepy. Postupem času jsem ji, ale opět přišla na chuť a začala ji poměrně často zařazovat do jídelníčku. Miluji řepu hlavně sirovou nebo jen velice krátce povařenou. Můj nejoblíbenější je asi řepový salát, kdy řepa krásně změkne když ji naložíte do oleje s octem nebo řepové carpaccio s rukolovým salátem. Hlavně mě baví ta její barvička! Třeba jak krásně růžová je buchta řepovka nebo tmavě červená tato polévka. Dělat tuto polévku byl trošku risk, protože cokoli, co má jasnou barvu ať už zelenou nebo červenou se samozřejmě spojuje s otázkou „a z čeho to vlastně je?“ Ten můj strávník naštěstí patří mezi ty vděčné a když jsem k této polévce udělala ještě domácí chlebík, nemusela jsem se bát, že budu jíst večeři sama.

 

počet porcí: 4

doba přípravy 40 minut

Ingredience:

  • 0,6 kg červené řepy, oloupané a povařené
  • 2 mrkve, na kostičky
  • 1/4 celeru, na kostičky
  • 1 cibule, na jemno
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • sušený česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody)
  • zakysaná smetana

Postup:

Řepu si očistěte a povařte, aby trochu změkla.

Na olivovém oleji si osmahněte cibulku, přidejte mrkev, celer a krátce orestujte.

Přidejte povařenou řepu, bobkový list, sůl, pepř a zalijte vývarem (nebo vodou). Vařte dokud řepa i kořenová zelenina nebudou úplně měkké. 

Pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém a dochuťte sušeným česnekem. 

Nakonec buď můžete vmíchat zakysanou smetanu přímo do polévky nebo ji přidat až na talíři k jednotlivým porcím. 

Mám ráda když si ji ještě posypu vlašskými oříšky a můžu k ní zakousnout domácí chléb.