Žampion, mého srdce šampion. Jsem milovnice hub a čerstvého voňavého praváka překoná jen málo co, ale žampiony si poslední dobou získaly mé srdce. Možná se budete chytat za hlavu, ale já je mám nejraději úplně syrové. Pak mezi všemi možnými způsoby přípravy rozhodně volím plněné. Jsou skvělé k letnímu grilování, jako předkrm nebo i jako chutná teplá večeře. V podstatě je můžete naplnit čímkoli, co máte rádi a zrovna najdete doma (od sýrů až po pesto). Ať už budete žampiony připravovat v troubě nebo se rozhodnete je hodit na grill, naplníte je dle mého receptu nebo čímkoli, jiným, vždycky budete mít zaručený výborný výsledek.

Ingredience:

  • 1 vanička žampionů
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • kousek másla + olivový olej
  • 100 g šunky, na kostičky
  • 2 vejce
  • muškátový oříšek (jen trošku, dle chuti)
  • 100 g tvrdého sýru (Gouda, Krolewski, Eidam), nastrouhaného
  • 50 g nivy
  • Sůl, pepř

Postup:

Předehřejeme troubu na 180° C.

Žampiony neloupeme, jen očistíme, odkrojíme nožičky a lžičkou vyškrábeme černý vnitřek, který si zvlášť odložíme do misky.

Na pánvi rozehřejeme trochu másla s olejem a osmahneme cibulku do skleněna. Přidáme vnitřky žampionů, šunku, sůl, pepř a necháme cca 5 min dusit.

Odstavíme z tepla a do horké pánve vmícháme rozšlehaná vejce a muškátový oříšek. Pak přidáme i nastrouhaný tvrdý sýr.

Žampiony plníme připravenou směsí a vršek čepiček zakryjeme kouskem nivy.

Poskládáme je do středně velkého pekáčku, do kterého dáme na dno i plátky másla a 3 lžíce vody. Mezi jednotlivé kloboučky ještě přidáme na kolečka nakrájené nožky a necháme zapéct v troubě cca 30 min.