Jedna z výhod, když vám „všichni“ zmizí někam na dovolenku, a vy musíte doma sedět a šrotit a šrotit ty paragrafy, je, že si můžete vařit ty „blafy“, co chutnají jen vám. Ne, to bych mým strávníkům křivdila, moje jídlo jim většinou moc chutná a blafem ho nazvou jen občas. Problém je v tom, že nemají prostě stejné chuťové buňky, a navíc, by je to moje zrní, často ani moc nezasytilo. Chlap prostě potřebuje na oběd něco pořádného a ne cizrnu! 

 

Můj poslední pokus ozdravit naši společnou snídani dopadl katastrofálně. Říkala jsem si, jak se ukážu a udělám na krásné nedělní ráno waffle s mangovým krémem. Vybrala jsem waffle z kokosové mouky, mandlového mléka, kokosového oleje….prostě samé zdravé dobré věci. Vstala jsem brzo, těšila se jaké úžasné ráno to bude, udělala těsto přesně dle receptu a na zbytek se ani neptejte….ve zkratce, těsto letělo do koše a my v podstatě byli o hladu. To byla moje první zkušenost s kokosovou moukou. Vinu dávám převážně receptu, ne kokosové mouce, proto jsem jí dnes dala druhou šanci. A ještěže! 

Tento chlebíček, co by mi ten chlap stejně nejedl, je prostě skvělý. Celá kuchyně voněla kokosem a já netrpělivě čekala, až zchladne a já budu moct zakrojit. Byl výborný, jen tak sám o sobě, že jsem první dva plátky ani nestihla namazat a hned je suché snědla. Samozřejmě není nad, krásnou, nadýchanou, křupavou francouzskou bagetku, ale pokud si chcete udělat něco paleo a gluten-free, jen tak pro sebe nebo podobné nadšence, rozhodně vyzkoušejte. 

Množství je děláno na opravdu opravdu malinkou chlebovou formu (cca 12 cm dlouhou), takže klidně můžete množství zdvojnásobit, ale já radši menší a čerstvý. Je lepší když je vyšší než když jej rozprostřete do velké formy, takže i když máte jen velkou formu, naplňte ji jen do třetiny třeba. Těsto je opravdu tuhé, takže se nerozteče do zbytku formu, bude držet. Můžete do něj ještě přidat nějaké bylinky, ochucenou sůl nebo semínka. Jak tak o něm píšu, tak jsem na něj zas dostala chuť….ještěže se blíží čas večeře.

Počet porcí: 1 velmi velmi malý bochník

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience:

  • 6 šťastných vajec
  • 1 lžíce medu
  • 120 ml (1/2 hrnku) kokosového oleje
  • 3/4 lžičky soli
  • 100 g kokosové mouky
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku

Postup:

Troubu předehřejte na 180ºC.

Malou formu (klidně i třeba formu na terinu) vymažte troškou kokosového oleje.

Smíchejte všechny tekuté ingredience.

Přidejte prosátou mouku spolu s kypřícím práškem do tekuté směsi. 

Pečte přibližně 50 minut.