Navzdory tomu, že mám právě teď připravený rozkvas na pořádný kváskový chléb, mám někdy chuť i na jiný druh pečiva. Nečekejte, že tento chlebík bude plný velkých bublinek, to po něm nemůžete chtít když nekyne, ale za to vás překvapí svou vláčností a jemnou nasládlostí (za to může ovesná mouka). Je takový mokrý, proto si jej nejraději dávám s domácími hruškovými povidly nebo máslem a (lanýžovou) solí. Další výhodou je, že ho splácáte za chvilinku a nic moc extra k tomu nepotřebujete. 

Doba přípravy: 1 hodina

Počet porcí: 1 menší bochník

Ingredience:

Používám US cup = hrnek = 237 ml (prostě čajový hrneček)

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky (namlela jsem si čerstvou)
  • 190 g hladké (já použila BIO hladkou pšeničnou mouku)
  • 2 hrnky vloček (poté rozemletých na ovesnou mouku)
  • 1 hrnek podmáslí
  • 3/4 bílého jogurtu
  • 1 a 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • jakákoli semínka na posypání

Postup:

Troubu si předehřejte na 200°C. Formu si vyložte pečícím papírem. 

Nejprve si v robotu rozmixujte vločky na mouku. Poté je přidejte k oběma zbylým moukám, vmíchejte sůl a sodu. Uprostřed udělejte důlek a vlijte podmáslí smíchané s jogurtem (nechte si tak 2 lžíce bokem na finální potření). V této chvíli je fajn využít robot a nechat ho těsto zpracovat (nebo si zamakejte vařečkou a pak na vále). Každá mouka saje jinak, hlavně pokud nepoužíváte obyč hladkou takže dle pocitu když tak přisypte ještě trochu mouky. Těsto musí být propracované a pevné, nesmí se sypat ani příliš lepit. Vytvarujte těsto do šišky, vložte do formy a celý chléb potřete odloženou směsí s podmáslím a posypte libovolnými semínky.  Udělejte na něm několik hlubokých zářezů a dejte péct na 30 minut. Pro opečenou kůrku po 30 minutách pečení přesuňte chlebík do horní třetiny trouby a pečte dalších 20 minut. Upečený chlebík nechte úplně vychladnout na mřížce.