Tento „recept“ vznikl vlastně úplně náhodou a je přímo ukázkovým příkladem jídla „co dům dal“. Křupavé domácí noky, čerstvý svěží špenát a voňavá strouhanka. Noky jsem měla sice domácí, ale klidně můžete použít i klasické kupované a strouhanku si také nemusíte dělat sami. V zásobě jsem zrovna měla šalvěj a já miluji šalvějové máslo, takže to byla jasná volba, ale klidně bych místo šalvěje nakombinovala i nějaké italské bylinky. Noky ani nemusíte opékat, ale za mě jsou tedy rozhodně lepší, opékám je skoro vždy.

Musím se přiznat, že když jsem dnes začala vařit oběd, sama jsem nečekala, že bude tak dobrý, a že se s vámi o něj budu chtít podělit. Myslím, že ním neurazíte ani žádného masožravce, protože měkké noky s křupavou krustou na povrchu, svěží špenát a voňavá strouhanka je opravdu pastva nejen pro oči.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 400 g čerstvých noků/1 balení kupovaných
  • olivový olej
  • 2 hrsti čerstvého listového špenátu
  • kousek másla (asi 30 g)
  • 3-4 lžíce čerstvé strouhanky (nejlépe domácí)
  • 4 lístky šalvěje (může být i sušená)
  • sůl, pepř

Postup:

Čerstvé noky osmahněte na trošce olivového oleje dokřupava. Mezitím si na druhé pánvi rozpusťte máslo, přidejte do něj šalvěj a nechte chvilku provonět. Potom vsypte strouhanku, přidejte sůl a pepř a opékejte dokud není zlatavá. Opečené noky naservírujte na „postýlku“ špenátu a zasypte křupavou strouhankou. Nakonec ještě můžete zakápnout olivovým olejem.