Znáte to, když Vám má přijít návštěva a vy doma nemáte co nabídnout ke kávě? Přesně pro takové případy je stvořený tento dortík, který uděláte rychleji než byste zašli do obchodu nebo cukrárny pro něco sladkého. Je pouze ze dvou ingrediencí, které většinou má každý doma a je hotový opravdu za chviličku. Pokud někdo chce vegan verzi, tak jednoduše nahradí klasickou smetanu ke šlehání kokosovou smetanou a čokoládu čokoládou veganskou. S příchutěmi si můžete také hrát. My máme rádi spojení čokolády a chilli, takže to je u nás vítězná kombinace Představila bych si i například „povařit“ ve smetaně tobolku kardamomu nebo přihodit víc čerstvě pomletého espressa. Návštěvě krájejte jen malé kousky, ne že byste na nich chtěli šetřit, ale je to dosti sytý zákusek a samozřejmě to není ani žádný fit-diet cake, ale pořádná čoko bomba!

Počet porcí: jeden 15 cm dortík (pro někoho porce jedna 😀 )

Doba přípravy: 10 min + chladnutí

Ingredience:

  • 250 g hořké čokolády (dala jsem 2x 70% a 1/2 80%)
  • 250 ml smetany ke šlehání/kokosové smetany
  • 2 lžičky čerstvě mleté kávy
  • 1/4 lžičky soli

alternativy dochucení:

  • 2 tobolky kardamomu infuzované ve smetaně
  • špetka chilli (záleží na síle chilli)
  • více espressa, cca další 2 lžičky

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte obě čokolády. Mezitím si ve středně velkém hrnci zahřejte smetanu ke šlehání, nesmí vařit, ale musí být dost horká. Přidejte do smetany kávu, sůl a vybranou alternativu dochucení. Až se vám čokoláda rozpustí, přidejte ji ke smetaně a míchejte dokud se obě směsi nespojí. Čím menší formu si vyberete, tím vyšší dortík bude. Představila bych si udělat i individuální tartletky. Nicméně…formu si vyložte pečícím papírem, jinak dortík nevytáhnete. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice na pár hodin (ideálně přes noc). Před servírováním dortík vytáhněte na 5 minut ven.