Taky tak milujete ta krásná nedělní rána? Především právě proto, že máte nic NE-DĚLAT. Celý týden byl jeden velký shon a na pořádné jídlo nebylo až tak moc času. Rychle uvařit, rychle sníst. Sice žádný rychlý fast food, ale spíše jednoduchá a bleskurychle připravená jídla. Každopádně mé celotýdenní stravování obsahovalo převážně zeleninu, zeleninu, ovoce a ovoce občas proložené nějakou hrstí oříšků nebo kelímkem jogurtu. Bohužel organizace Olomouckého 1/2 maratonu mi jinou možnost ani nedává (ještěže je to jen jednou ročně)! Proto jsem se neskutečně těšila právě na tohle pozávodní nedělní ráno, které jsem si hodlala užít a hlavně v klidu a dlouze se nasnídat. A přesně takové naše ráno bylo, dlouhé a dokonalé. Nadýchané, opravdu moc nadýchané lívance, čerstvá káva a stůl plný nejrůznějších dobrůtek, kterými se daly lívance dozdobit. Takže jsme snídali opravdu dlouho, u toho si povídali a plánovali odpočinkovou neděli. Prostě pohádka.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku špaldové jemně mleté mouky
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 a 1/4 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 šťastná vejce
  • 2 hrnky podmáslí
  • kokosový olej

Postup:

Prosátou mouky spolu s cukrem, solí, sodou a kypřícím práškem smíchejte ve větší misce.

Rozpuštěné máslo nechte chvilku zchladnout a pak jej promíchejte s vejci a podmáslím.

Tekuté ingredience přidejte k sypkým a jemně promíchejte. Nepřemíchejte!

Rozpalte si na pánvi kokosový olej.

Těsto dávkujte v množství odpovídající 1/4 hrnku.

Nechte lívance z každé strany opéct dokud nejsou zlatavé. Je lepší je dělat pomaleji, a raději vyšší, ať jsou pěkně nadýchané. 

Pokud před podáváním chcete mít všechny lívance stejně teplé, dejte je do vyhřáté trouby na 50ºC.

Servírujte s drobným ovocem, hustým jogurtem, šlehačkou, slaným karamelem, čokopovidly, marmeládou….teda aspoň toto všechno bylo na našem nedělním stole.