S přicházejícím jarem a přirozenou potřebou organizmu se trochu po studené zimě ozdravit, vám určitě přijde vhod malá inspirace na lehkou, přesto vydatnou večeři v podobě miso polévky. Navíc se jedná mírně o recept „co dům dal“, takže věřím, že i ti z vás, kteří svou spíži nezásobují výhradně Sapou, doma najdou něco, co do polévky přihodit.

Miso polévka je rozhodně vitamínová bomba vhodná právě pro chvíle, kdy cítíte, že by vás mohla skolit nějaká nepříjemná nemoc. Není se ani čemu divit, že ji v Japonsku jedí denně a považují ji za elixír dlouhověkosti. V zemi vycházejícího slunce ji pijí přímo z misky a tuhé kousky vyjídají hůlkami. Fantazií se meze nekladou, tudíž do polévky můžete naházet skoro cokoli, co se alespoň mírně týká asijské kuchyně. Já většinou dělám polévku z ingrediencí, co jsou uvedeny níže, ale můžete experimentovat, jak je vám libo. Hrát si můžete nejen s různými miso pastami (světlejší miso shiro, která je jemnější a spíše nasládlá nebo tmavší aka miso, která je výraznější a slanější), ale můžete přidat i cokoli zeleného, ředkvičky nebo místo hub shiitake použít čerstvé krémové žampiony.

Zní to sice nevábně: fermentované sojové boby se solí, rýží/ječmenem/houbou kóji/obilím, ale přesně toto miso je! Nic víc, nic míň a přesto dokáže vykouzlit z mnoha jednoduchých pokrmů gurmánské dílo. O miso pastě by se dal napsat celý článek, ale všechny její blahodárné účinky si můžete přečíst kdekoli na internetu, takže já jen zdůrazním, že je plná minerálů, vitamínů a proteinů a napomáhá celkově například k lepšímu trávení, dále třeba rozpouští cholesterol nebo působí preventivně proti alergiím. Všechny tyto zázračné schopnosti misa, ale zničíte pokud jej necháte projít varem, takže NEVAŘIT, jinak zabijete všechny ty zdravé věci, co v sobě má.

Já většinou používám tmavé hnědé miso z ječmene a to právě jako základ asijských polévek, na pečenou zeleninu nebo z něj udělám dresing do salátu.

Japonci skoro do každé polévky přidávají řasu wakame, tudíž ani v této polévce nesmí chybět. Wakame je (jak jinak) další super zdravá věc, co můžeme v polévce najít. Je opět plná minerálů, vitamínů B a C a tak opět platí to stejné, zbytečně dlouho řasu nevaříme, jinak v ní vše dobré zahubíme. 

počet porcí: 2

doba přípravy: 30 minut 

Ingredience:

  • 600 ml vody
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek chilli papričky, může být i sušená (množství dle pálivosti)
  • kousek plátu řasy wakame
  • shiitake houby/čerstvé žampiony
  • 100 g uzené tofu
  • 1 lžíce sezamového oleje, na opečení tofu
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 pak choi
  • 1 malá mrkev
  • 1/2 balíčku rýžových nudlí
  • cca 1,5-2 lžíce hnědé miso pasty (dle toho jak je výrazná)

něco navíc pro dochucení:

  • černý a bílý sezam
  • rybí omáčka
  • soyová omáčka

Množství ingrediencí závisí opravdu čistě na tom, co kdo jak má rád. Dokáži si v polévce představit i zelené fazolky, vajíčko nebo různé klíčky. Jak jsem zmiňovala výše…fantazií se meze nekladou!


Postup:

Houby i řasu si namočte přibližně 30 minut předem do teplé vody. Poté houby ve vodě uvařte přibližně 10 minut.

Tofu si nakrájejte na kostičky a na pánvi s olejem osmahněte do křupava.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kolečka/nudličky.

Rýžové nudle připravte dle návodu. Pozor, stačí je pouze na chvilku namočit do horké vody!

Přiveďte vodu k varu společně se zázvorem, wakame a chilli. Po chvilce vylovte zázvor (i chilli pokud nechcete polévku tak pálivou), přidejte miso pastu a hlídejte, aby se vývar už znovu nezačal vařit. Pouze ho udržujte teplý, aby se miso v tekutině rozpustilo.

Uvařený vývar rozdělíme do misek, které naplníme připravenou zeleninou, tofu, houbami a nudlemi. Nakonec můžeme dochutit rybí omáčkou, soyovkou a posypat sezamem.