Znáte třtinovou melasu? Je to takový černý sladký zázrak v podobě hustého sirupu, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracováním cukrové třtiny. Je velice bohatá na vitamíny a minerály, které rostlina získala z půdy, jelikož nebyly zničeny jako při výrobě rafinovaného bílého cukru. Je kvalitním zdrojem převážně železa, proto se doporučuje lidem s anémií a těhotným maminkám. Dále se pyšní zásobou manganu, hořčíku, kalcia a draslíku. Neobsahuje tuky ani cholesterol a jelikož má nižší glykemický index (55), je řazena mezi potraviny s nízkým GI. Mezi ostatními sladidly (cukr, agáve sirup, javorový sirup, med apod.) vyhrála v testu obsahu antioxidantů, má totiž nejkvalitnější antioxidační účinky. V podstatě bohatě stačí abyste konzumovali 2 lžíce melasy denně a máte pokrytou velkou část denní dávky spousty vitamínů a minerálů.
Já melasu používám hlavně na pečení, protože mě baví její specifická chuť a krásná barva, ale můžete ji použít k oslazení ovesné kaše, do čaje nebo i do smoothie.
Tento perník je skvělý pro ty, co se trošku bojí s melasou experimentovat, jelikož v něm voní převážně koření a melasa mu jen dodává tu pravou chuť a vláčnost.
Počet porcí: 20 cm x 20 cm dortová forma
Doba přípravy: 50 minut (20 minut příprava + 30 minut pečení)
Ingredience:
používám US cup (hrnek) = 238 ml
- 115 g másla
- 1 hrnek vody
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 2/3 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek bio třtinové melasy (můžete použít 2/3 melasy a 1/3 medu)
- 2 šťastná vejce
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné pohankové mouky
- 1 hrnek bio pšeničné hladké mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 a 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
Postup:
Formu o velikosti 20 cm x 20 cm vyložte pečícím papírem. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C.
Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte sodu, sejměte z plamene a nechte 5 minut odstát. Vložte do směsi máslo, melasu s cukrem a nechte rozpustit. Před přidáním vajíček musíte nechat směs vychladnout, jinak se vám zdrcnou.
V míse smíchejte obě mouky, všechno koření a kypřící prášek.
Nakonec vychladlou mokrou směs vmíchejte do suché a přelijte do formy.
Pečte 30 minut.
COMMENTS