Znáte třtinovou melasu? Je to takový černý sladký zázrak v podobě hustého sirupu, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracováním cukrové třtiny. Je velice bohatá na vitamíny a minerály, které rostlina získala z půdy, jelikož nebyly zničeny jako při výrobě rafinovaného bílého cukru. Je kvalitním zdrojem převážně železa, proto se doporučuje lidem s anémií a těhotným maminkám. Dále se pyšní zásobou manganu, hořčíku, kalcia a draslíku. Neobsahuje tuky ani cholesterol a jelikož má nižší glykemický index (55), je řazena mezi potraviny s nízkým GI. Mezi ostatními sladidly (cukr, agáve sirup, javorový sirup, med apod.) vyhrála v testu obsahu antioxidantů, má totiž nejkvalitnější antioxidační účinky. V podstatě bohatě stačí abyste konzumovali 2 lžíce melasy denně a máte pokrytou velkou část denní dávky spousty vitamínů a minerálů.

Já melasu používám hlavně na pečení, protože mě baví její specifická chuť a krásná barva, ale můžete ji použít k oslazení ovesné kaše, do čaje nebo i do smoothie.

Tento perník je skvělý pro ty, co se trošku bojí s melasou experimentovat, jelikož v něm voní převážně koření a melasa mu jen dodává tu pravou chuť a vláčnost.

Počet porcí: 20 cm x 20 cm dortová forma

Doba přípravy: 50 minut (20 minut příprava + 30 minut pečení)

Ingredience:

používám US cup (hrnek) = 238 ml

  • 115 g másla
  • 1 hrnek vody
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek bio třtinové melasy (můžete použít 2/3 melasy a 1/3 medu)
  • 2 šťastná vejce
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné pohankové mouky
  • 1 hrnek bio pšeničné hladké mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 a 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

Postup:

Formu o velikosti 20 cm x 20 cm vyložte pečícím papírem. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C.

Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte sodu, sejměte z plamene a nechte 5 minut odstát. Vložte do směsi máslo, melasu s cukrem a nechte rozpustit. Před přidáním vajíček musíte nechat směs vychladnout, jinak se vám zdrcnou.

V míse smíchejte obě mouky, všechno koření a kypřící prášek.

Nakonec vychladlou mokrou směs vmíchejte do suché a přelijte do formy.

Pečte 30 minut.