„Evi, udělej ty luxusní kostky!“ byla jedna z prvních vět, co jsem slyšela, když jsem se po dovolené vrátila domů. Mamka zrovna přinesla od mé milované sousedky (paní Bednaříkové) čerstvě utrženou dýni Hokkaidó a oznámila mi, že už i „neplánovaně“ nakoupila kvalitní čokoládu. Věděla přesně, že až se vrátím z dovolené tak bude začínat sezóna dýní a tím pádem v naší kuchyni budu kouzlit s  dýňovými noky, polévkami a pumpkin pie. Další věc, která se dá s dýní vykouzlit, jsou právě tyto luxusní kostky, jak jim říká moje maminka a jedná se o takový hybrid mezi pumpkin pie a cheesecake.

dsc_0405

dsc_0427

dsc_0430dsc_0435

dsc_0438

Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut

Ingredience:

  • 300 g čokoládových máslových sušenek
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného

 

  • 450 g čerstvého sýra, Philadelphia, Buko, Lučina
  • 400-450 ml dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 225 g krupicového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky soli
  • 110 g kvalitní min 70% čokolády

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Nejlepší je použít formu o rozměrech 20 × 20 cm, kterou vyložíte pečicím papírem tak aby přesahoval přes okraje, budou se vám kostky pak snadněji vytahovat. Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek a postupně k nim přidávejte máslo, dokud nevznikne sypké těsto. To pak natlačte na dno formy a dejte na 12 minut péct do trouby.

Čerstvý́ sýr v robotu smíchejte s cukrem, dýňovým pyré, vajíčky, moukou, kořením a solí. Čokoládu nalámejte na kousky a rozehřejte v mikrovlnné troubě. Přidejte k ní 3 lžíce dýňové směsi a dobře promíchejte, aby vzniklo hebké tmavé těsto.

Zbytek dýňového těsta vylijte na dno formy na korpus, pak lžičkou přidejte čokoládové těsto a nakonec nožem těstem projeďte ze strany na stranu – mramorování. Pečte přibližně 50 minut. Nechte vychladnout ve formě, pak nakrájejte na kostky.


Dýňové pyré:

Pokud nemáte kupované nebo už hotové, nezoufejte, je snadné a rychlé na přípravu a vlastně i mnohem lepší než to kupované.

  • 1,5 kg dýně
  • 2 lžíce olivového oleje

Omyjte a očistěte dýni. Nakrájejte ji na kostky, smíchejte s olejem a dejte péct do trouby na pečící papír při teplotě 160°C dokud není úplně měkká. Nechte chvilku vychladnout a rozmixujte. Z 1,5 kg dýně budete mít cca 700 ml pyré.

dsc_0414