Citron, sůl, pepř, bylinky…většinou ryba k dokonalosti nic víc nepotřebuje, ale někdy mám chuť si trošku zaexperimentovat. Dnes, teda včera, když jsem rybu nakládala, jsem se rozhodla upustit od tradičního receptu a připravit takto ozvláštněného lososa. Milovník whisky nejsem a ani jsem nečekala, nějaký zázračný výsledek. O to větší bylo překvapení při prvním soustu! Lépe ugrilovaného lososa jsem ještě nejedla a doposud nechápu, jak panák whisky mohl z obyčejného filetu vykouzlit něco tak úžasného.

Osobně si rybu bez nějakého citrusu dokáži jen těžce představit. Většinou ji pokapu alespoň citronem, ale dnes jsem se rozhodla citrus zakomponovat přímo do přílohy a lépe tak propojit veškeré chutě.

Nedělní oběd byl v dokonalém, pohodovém rodinném duchu. Skleničky se naplnily zlatavou whisky a krásně barevný červeno-oranžovo-žlutý salátek se k lososu náramně hodil. Po chvíli talíře i sklenky zely prázdnotou a mě při pohledu na mé blízké olizující si prsty, hřál nejen alkohol proudící v krvi, ale i hřejivý pocit spokojenosti.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 min + marinování

Ingredience:

losos:

  • 2 čerstvé filety z lososa s kůží
  • 60 ml whisky
  • 60 ml soyové omáčky
  • 60 ml pomerančového džusu
  • 4 stroužky česneku, utřeného
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • sůl, pepř

salát:

  • mix salátů
  • 1 mrkev
  • 3 malé červené řepy, předem upečené
  • 1 velký pomeranč nebo 2 menší
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce rýžového sirupu (nebo jiné tekuté sladidlo)
  • sůl, pepř

Postup:

Lososa naložte nejlépe na noc nebo alespoň na 4 hodiny do lednice. Smíchejte všechny ingredience, vylijte marinádu na dno větší mísy, lososa do ní položte a zakryjte potravinářskou folií.

Až jej budete chtít grilovat, ať už na venkovním grilu, v troubě či na grilovací pánvi, ujistěte se, že gril máte dosti rozpálený. Lososa položte kůží dolů a opékejte 7 minut, pak jej otočte a opékejte další 3 minuty. Tady záleží na velikosti filetu, hlavně rybu nevysušte, lépe méně než více.

Ještě předtím než začnete připravovat salát, dejte si péct řepy do trouby. Oloupejte je, zabalte do alobalu a pečte dokud nebudou měkké. Dejte je vychladnout a pak nakrájejte na tenká kolečka.

Zbytek už zvládnete během minutky. Mrkev nakrájejte na nudličky, pomeranč na tenká kolečka a vše smíchejte s listy salátu. Nakonec zakápněte olejem, octem a sirupem a dochuťte solí a pepřem dle libosti.