Vývar z králíka není tak obvyklý jako drůbeží nebo hovězí, ale když už máte doma skelet z králíka tak je škoda jej nevyužít k přípravě silného vývaru. Já chtěla o víkendu udělat mého oblíbeného králíka Braillona. Poprosila jsem přítele, aby mi králíka naporcoval, jelikož já se vždy tak tak nepořežu když zápasím s přeříznutím tvrdých kostí. On mi jej ne jen naporcoval, ale i neplánovaně vykostil a mě bylo líto skelet vyhodit. Zrovna se o mě pokoušela i nějaká nemoc takže silný vývar bylo přesně to, co mi první přišlo na mysli. Často vývary nedělám, polívky mám radši krémové, ale musím říct, že vývar z králíka se stane mou oblíbenou polévkou. K vývaru jsem ještě udělala celošpaldový chlebík se semínky. Je vláčný uvnitř, křupavý po okraji a plný zdravých ingrediencí. Silný vývar, skvělé domácí pečivo, prostě v pátek byla ideální večeře.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 4 hodiny

Na vývar:

  • skelet z jednoho králíka
  • 1 menší cibule (neoloupaná)
  • 3 menší stroužky česneku
  • 1,5 mrkve
  • 1,5 petrželky
  • kousek celeru
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1,2 litr vody
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Zeleninu si nakrájíme na vetší kostky, cibuli rozkrojíme napůl a neloupeme ji. Rozehřejeme si olej a prudce na něm zeleninu osmahneme. Přidáme králičí kosti, zalijeme vínem, vodou a přidáme koření. Zlehka táhneme přibližně 2-3 hodinky. Poté přecedíme přes síto. Zeleninu vyhodíme.

Na polévku:

  • obrané maso ze skeletu
  • máslo
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru
  • 1/2 cibule, na jemno
  • petržel
  • muškátový oříšek
  • hotový vývar

Postup:

Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky a spolu s cibulkou ji osmahneme na másle. Zalijeme vývarem a necháme vařit přibližně 10 minut dokud není zelenina měkká. Nakonec přidáme králičí maso, dochutíme muškátovým oříškem, popřípadě ještě osolíme/opepříme. Před servírováním posypeme petrželkou.