Klasický „jogurťák“ byla úplně první buchta, kterou jsem už  jako malá dokázala upéct sama. Nic se nemusí vážit, pouze vymyjete jeden kelímek od jogurtu a odměřujete. Doma jsme na něj dávali nejrůznější sezónní ovoce, ale nejlepší byl stejně vždy s něčím kyselým jako červený rybíz nebo právě rebarbora. A tento týden se na pultech konečně začala objevovat tato úžasná zelenina. S rebarborou je ale třeba zacházet opatrně! Je velice zdravá, ale při nesprávném zpracování může i velice uškodit. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, proto vždy rebarboru oloupejte a tepelně ji upravte. Jedná se o sezonní zeleninu, proto když ji máte po ruce určitě si nějakou dejte do mrazáku, bude se během roku určitě hodit. K dostání je zhruba od dubna do června, a to hlavně protože od konce šestého měsíce v ní stoupá podíl kyseliny šťavelové a tím se stává nevhodná pro konzumaci. Její zdravá stránka spočívá hlavně v tom, že obsahuje kyseliny citronovou a jablečnou, vitamíny skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou) a je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu.

Tento koláč zná každá hospodyně takže víc než recept vám jej chci spíše připomenout. Dá se připravit na menší plech a tím je tenčí a trochu křehčí nebo do kulaté formy a vznikne vám spíše koláč než litá buchta. Já jej dělala tento týden už podruhé, protože se po něm zaprášilo během jednoho odpoledne. A hlavní heslo tohoto koláče je…HODNĚ DROBENKY!

Počet porcí: 1 menší plech

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: používám kelímek od Klasic jogurtu (150 ml)

  • 1 kelímek celozrnné pšeničné mouky (použila jsem BIO Pernerka)
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 2 kelímky jogurtu Klasic
  • 1 a 1/4 kelímku moučkového cukru
  • 1 šťastné vejce
  • 1 kypřící prášek z vinného kamene
  • 10 lžic rozpuštěného másla
  • cca 250 g rebarbory, nakrájené na 1 cm kousky (jiného kyselého ovoce)
  • 1 lžíce třtinového cukru

drobenka:

  • cca 1,5 cm másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rýžové mouky (když nemáte, nahraďte polohrubou)
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170°C.

Aby rebarbora pustila trochu vody, smíchejte ji s lžící třtinového cukru a nechte chvilku odležet.

Vyšlehejte vejce s cukrem. Postupně přidejte jogurt, obě mouky a rozpuštěné mírně zchladlé máslo. Nakonec jemně vmíchejte kypřící prášek.

Pokud použijete plech, vyložte jej pečícím papírem. Pokud použijete formu, vymažte ji máslem a vysypte polohrubou moukou. Hladké těsto vlijte do připravené formy/plechu, poklaďte na něj ovoce a posypte drobenkou.

Pečte přibližně 35 minut nebo dokud nevyjde špejle suchá a koláč je mírně zlatavý.