A zase o rok starší…naštěstí mě (zatím) přibývající roky moc netrápí a na oslavy se spíše těším, něž abych smutnila, že už mladší nebudu. No oslavy, jsou to spíš „oslavy“, protože jediný rozdíl mezi obyčejnou letní bbq a oslavou mých narozenin, je ten, že mi je věnováno pár přípitků. Nerada slavím, hromadně jsem kdysi slavila (poprvé a naposledy!) osmnáctiny a myslím, že stačilo. Každopádně jsem TA jediná dcera, TA jediná vnučka, takže se maličké oslavy doma bohužel nevyhnu. Tento víkend mě právě taková událost čekala a co nesmí na jakékoli narozeninové party chybět? Dort! Jako každý rok se mě babička zeptala, jaky dort bych chtěla, aby upekla a jako každý rok jsem ji odpověděla: „Děkuji Babi, já si, ale dort upeču sama“. Ne, že by má babička neměla dorty výborné, ale já se na to vždy tak těším, že jsem si to pečení nemohla nechat sebrat. 

Přemýšlela jsem, co bych mohla vykouzlit…nechtěla jsem něco obyčejného, co můžu udělat i k nedělní kávě, ale vše, co mě napadalo, bylo k letnímu grilování moc těžké. Představa masa, sýrů, grilované zeleniny, bagetek, alkoholu a tučného těžkého máslového dortu mě moc nelákala. Pak se mě babička, ale zeptala na ještě jednu věc. Chtěla vědět, co budu dělat z těch čerstvých lesních borůvek, co mi dala…no a v tu chvíli jsem si na NĚJ vzpomněla. Vzpomněla jsem si na TEN náš borůvkový dort, který jsme si, už alespoň před 10 lety, s mamkou dělaly. Navzdory tomu jak výborný byl, tak jsem jej pekla jen jednou a přesto je pro mě výjimečný. Váže se k němu totiž krásná vzpomínka. Pamatuji si, že jsme tenkrát byly obě nemocné a já nešla do školy. Ležela jsem s mamkou v ložnici, obě zachumlané v peřinách a i když byla doba oběda, neměly jsme na nic chuť. Teda spíš jsme neměly chuť něco připravovat a jediné, co bylo rychle k snědku v lednici byl tento dort. Ani jsme se neobtěžovaly jej krájet a dávat na talíř, zkrátka jsme si vzaly celou dortovou formu, dvě lžičky a pustily se do něj. Už je to opravdu dávno, ale do teď si pamatuji, jak příjemně mi v těch peřinách bylo. Celá pusa od borůvek, dort, maminka a nic víc.

Teď o víkendu jsem jej tedy dělala podruhé, takže se mi k němu budou vázat už dvě krásné vzpomínky. Válecí den v posteli s maminkou a krásná narozeninová oslava. Letní slavnost se nám opravdu vyvedla a skvělý letní dort „od sebe, pro mě“ se, jak jinak, než dokonale vydařil. 

Teď už jen poslední poznámka, proč je to jafurový dort. Před nedávnem jsem na Slovensku zaslechla slovo jafury. To, že čučoriedky, jsou slovensky borůvky, ví snad každý, ale na východě Slovenska se jim říká jafury. To slovo se mi strašně zalíbilo, takže když se mě můj chlap ptal, co tedy budu péct, řekla jsem mu, že takový skvělý jafurový dort. Takže teď má dort vlastně názvy dva, dle toho komu ho popisuji. Buď je to TEN náš borůvkový dort (pro mamku) nebo Jafurový dort (pro toho mého).

Počet porcí: 12

Doba přípravy: 2 hodiny + chladnutí

Ingredience:

Korpus:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 125 g studeného másla, nakrájeného
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce

Ořechová náplň:

  • 100 g vlašských ořechů, mletých
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vejce

Borůvková náplň:

  • 2 borůvkové kompoty se šťávou (cca 540 g) nebo 2 vaničky čerstvých borůvek a borůvkový džus/šťáva
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce krupicového cukru

Smetanová náplň:

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • borůvky na ozdobu
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

Všechny přísady na korpus smíchejte a vypracujte z nich hladké pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny chladit do lednice.

Předehřejte troubu na 200 °C a dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, na dno můžete dát pečící papír.

Mleté ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. 

Slijte borůvkový kompot přes sítko a šťávu si nechte okapat do skleničky.  Oddělte si 2 lžíce borůvek na zdobení. Pokud používáte čerstvé borůvky a džus/šťávu tak je jen opláchněte a nechte si jich také pár na zdobení. 

Uvařte pudink klasicky dle návodu, jen místo půl litru mléka, dejte okapanou šťávu či džus. Nezapomeňte přidat 2 lžíce cukru, aby byl pudink sladký. Pokud nemáte  dost okapané šťávy, a je dostatečně sladká, můžete ji dolít jen vodou, ale radši bych ji dolila borůvkovým džusem.

Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.

Smetanovou náplň vytvořte tak, že z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně do něj přisypejte polovinu cukru. Žloutky se zbylým cukrem ušlehejte do pěny, pak vmíchejte zakysanou smetanu a nakonec jemně zapracujte sníh z bílků.

Na pudink rovnoměrně rozetřete poslední smetanovou vrstvu a dejte péct ještě na 15 minut, dokud nebude čepička dortu zlatavá. Po upečení dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

Těsně před servírováním dort poprašte moučkovým cukrem a ozdobte borůvkami.