Znáte Hraběnčiny řezy? Já myslela, že tento koláč zná každý když se jedná o takovou českou klasiku, ale mýlila jsem se. Většina mých vrstevníků tuto buchtu/koláč/řezy k mému překvapení nezná. Já je mám spojené s nedělní návštěvou u babičky, protože na podzim, vždy když bylo hodně jablek, tak u babičky voněl buď štrúdl nebo právě tyto řezy. Stejně jako štrúdl, je to typ koláče, který se musí sníst nejlépe hned nebo ještě ten den. Bílky pod vrstvou těsta mají totiž tendenci vlhnout. To u nás doma nikdy nebyl problém a málo kdy koláč vůbec vydržel do druhého dne. Tak jak tak kdybyste si jej chtěli šetřit a nechávat na potom, lépe uděláte když si jej raději plně vychutnáte hned (a celý). Co mě ale vedlo k tomu tento úplně klasický babičkovský NEvegan NEglutenfree NEbio koláč udělat, bylo to, že jsem s překvapením zjistila, že spousta lidí ho vůbec nezná nebo nikdy nejedla. Vždyť je to taková klasika jako tvarohová bábovka nebo perník! Takže kdo jej nikdy nebo dlouhou dobu nedělal, už víte, co by zítra na stole nemělo chybět.

Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

Ingredience:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 4 šťastná vejce
  • cca 600 g jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • mletá skořice

Postup:

Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 150ºC.

Z mouky, cukru, másla, žloutků a kypřícího prášku si na vále vypracujte pevné těsto.

Větší půlku dejte na chvilku do lednice, menší do mrazáku (lépe se vám s ním pak bude pracovat)

Na struhadle nastrouhejte jablka nahrubo. Mezitím je mějte ve vodě s citronem, aby vám nezhnědla.

Do nevymazaného plechu o velikosti 30×40 cm vymačkejte větší polovinu těsta. 

Rozložte rovnoměrně nastrouhaná jablka a posypte je mletou skořicí.

Z bílků ušlehejte pevný sníh a rozetřete jej na jablka.

Zbylou polovinu těsta nastrouhejte na rozetřené bílky a dejte na 45 minut péct, dokud nebudou řezy zlatavé.