Jsem vegetarián. Pro ty, kteří chtějí věci nazývat pravými jmény, tedy pesco-vegetarián, jelikož do svého jídelníčku zařazuji ryby. Neřídím se žádnými tabulkami, co smím, a co nesmím, takže dobrou rybičku si prostě neodpustím. Proto když pořádáme letní barbecue, nikdy mezi kily masa nesmí chybět kousek ryby pro mě. Když se griluje, tak vždy ve velkém. Tentokrát jsme se rozhodli grilovat ryby, hodně ryb. Naštěstí v dnešní době není problém sehnat čerstvé ryby a výběr je čím dál větší. Původně jsem chtěla napsat recept o mořských rybách a vybrala jsem tedy platýse a  mořského vlka. Tak jako skoro každý plán dopadne jinak, než si ho původně naplánujete, tak i tento recept nakonec nebude o mořských rybách, ale právě naopak o té naší tradiční sladkovodní. O kaprovi!

1

IMG_3520

2

Když byl táta na služební cestě v Chorvatsku, básnil o úžasném kaprovi, kterého tam ochutnal. Zeptali jsme se ho, jestli se mu podařilo vyzvědět marinádu, kterou tamní kuchař použil, překvapil nás jednoduchou odpovědí. Žádnou. Ta výtečná chuť totiž nespočívala v koření nebo marinádě, ale ve způsobu přípravy. Ještěže byl táta prozíravý a věděl, že nejjednodušší bude si přípravu vyfotit, než to později doma složitě vysvětlovat. Na grilování jsme tedy koupili mořské ryby a obrovský vykostěný filet kapra. A opravdu, lepšího kapra jsem v životě nejedla a chudák táta asi bude muset na Vánoce grilovat ve sněhu, protože po této lahodě na smaženého nemáme ani pomyšlení.

4f

5f

6

9 8 7

10

  • 1 velký vykostěný filet kapra
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • sůl, pepř

Kapra si omyjte a naporcujte na jednotlivé porce. Já použila klasické klícky na ryby a nakrájela jsem jej tak, aby se tam tak akorát vlezly. Jednotlivé filety pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. To je vše, tak jednoduché. Kouzlo totiž spočívá v kolmém umístění kapra nad gril. Nepoužíváte žádný olej, protože kapr je dost mastná ryba a právě uvolňující se a skapávající tuk dělá rybu tak perfektní. Kolmé umístění má za následek to, že olej pomalu stéká po hraně ryby a ihned se opéká. To dělá rybku krásně křupavou a spolu se zářezy po vykostění vytvoří dokonalou kůrčičku. Takto filety opékáme na grilu přibližně 50 minut až hodinu a průběžně je otáčíme, aby byly z každé strany rovnoměrně opečené.