Zkusím vás neodradit hned v první větě, ale potom, co jsem se dopiplala s nokama, jsem hned kamarádkám napsala „jestli se je ještě někdy rozhodnu dělat, radši mě zastřelte!“. Byla sobota a já se celý týden chystala a těšila, jak poprvé zkusím udělat vlastní dýňové gnocchi. Večer předem jsem byla s kamarádkami venku a chlubila se, jak si nechávám odkapat přes noc pyré a zítra budu kouzlit. Dopoledne jsem se tedy celá nadšená začala točit v kuchyni, ale postupně jsem zjistila, že moje dýně opravdu bude patřit mezi ty, které v sobě obsahují více vody než normálně. Nevzdala jsem to a začala jsem se prát s poměrně lepivým těstem. Nakonec jsem vyhrála a skončila jsem s krásně zpracovaným těstem, ulepenýma rukama a foťákem celým od dýně. Pak už to byla hračka a vlastně i zábava, ale když se nad tím celým procesem zamyslím znovu, už bych jej neabsolvovala. Krok za krokem to totiž vypadá asi takto a v podstatě jsou to skoro dva zabité dny. Den předem dýni očistit, upéct, nechat vychladnout, udělat pyré, nechat přes noc vykapat, orestovat pyré, nechat vychladnout, zpracovat těsto, nechat odležet, udělat gnocchi, nechat oschnout, zamrazit v jedné vrstvě a nakonec už finálně přemístit do mrazících sáčků a nechat zmrazené dokud je nepoužijete. Takže uff….já u toho ještě vařila oběd a pekla takže možná proto mi to přišlo tak náročné, ale stejně, vyzkoušela jsem si to, chuťové jsou výborné, ale příště asi radši klasické bramborové, jelikož ty se dělají mnohem lépe. Abych ty dýňové až tak nehanila, musím uznat, že chuť mají lepší a pokud máte volný víkend a chcete si trošku pohrát v kuchyni, s chutí do toho!

Ještě poznámka: já použila zelenou dýni, jelikož jsem ji dostala od paní Bednaříkové, ale klidně můžete použít klasickou oranžovou. Chuťově se lišit nebude, pouze barvou a asi se vám s těstem bude lépe pracovat, protože zelené hokkaidó je vodnatější než oranžové.

 

Počet porcí: 6 – 8 porcí

Doba přípravy: jeden poklidný víkend

Ingredience:

  • 2 střední zelené dýně hokkaidó  + 3 brambory (nebo 3,5 hrnku dýňovo-bramborového) pyré
  • 4+ hrnků hladké mouky typu 00
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

Zelená dýně se hůř loupe, proto ji nejdříve upeču a až následně sloupnu slupku. Předehřejte si tedy troubu na 200ºC, dýni očistěte, vydlabte a dejte péct na pečícím papíře cca na 45 minut, dokud nebude úplně měkká.

Až upečená dýně trochu vychladne, rozmixujte ji na pyré a dejte okapat přes plátýnko. Zelená dýně obsahuje více vody a čím víc ji necháte vykapat, tím lépe se vám s těstem bude pracovat. Nejlepší je si pyré připravit den předem a nechat dýni vykapat přes noc v lednici. Pokud chcete dělat noky ten samý den, nechala bych ji alespoň 2-3 hodiny, dle toho jak moc vodnatou dýni máte.

Poté, co je pyré odkapané krátce jej orestujte na pánvi, tím pyré získá plnější chuť a přebytečná voda se ještě odpaří. Dejte stranou a nechte vychladnout.

Mezitím si uvařte brambory a rozmixujte je s trochou dýňového pyré. Pak obě pyré spolu promíchejte a směs osolte.

Počkejte až bude vše mít pokojovou teplotu abyste se nespálili při zpracovávání těsta. 

Na pomoučený vál vyklopte 4 hrnky mouky, všechno pyré (cca 3,5 hrnku) a snažte se zpracovat těsto. Přidejte vejce a řádně jej zapracujte. Kolik mouky použijete opravdu záleží na tom jakou máte dýni. Já nakonec použila asi 5 hrnků, ale mohou vám stačit i 4 nebo naopak budete potřebovat 6. Těsto musí mít pevnou konzistenci, aby se z něj daly ušoulat válečky.

Pevné zpracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na 30 minut odležet do lednice.

Poté rozdělte těsto na 6 dílů a na velmi pomoučeném vále z každého zpracujte váleček. Ten nakrájejte na stejně velké kousky a každý pak přejeďte vidličkou abyste vytvořili hranky, na kterých se pak lépe udrží omáčka.

Každý nok pak ještě trošku poválejte v mouce. Všechny si je vyskládejte na velký tác a nechte oschnout přibližně hodinu. 

Teď je můžete povařit ve slané vodě jako klasické gnocchi (tedy cca 2-3 minuty dokud nevyplavou) a rovnou podávat nebo si je zamrazte na „horší časy“.

Pokud se je rozhodnete zamrazit, dejte je v jedné vrstvě na tácek, který se vám vleze do mrazáku a nechte je mírně zmrazit přibližně hodinu. Po hodině už je můžete přemístit do uzavíratelného sáčku a nechat je tak, dokud se je nerozhodnete použít.