Dršťky NE, ale hlívu ANO. Někdo by se po poctivé dršťkovce mohl utlouct (můj táta), ale já je tedy nemohu ani cítit…za to hlívu, tu tedy ANO! Tato polévka je supr rychlou večeří a ocení ji i chlapi, tedy aspoň ten můj tvrdil, že si celkem pošmákl. Hlíva je houba, která je navíc léčivá. Posiluje imunitu, má antioxidační účinky, zvyšuje tvorbu červených krvinek a snižuje krevní tlak a cholesterol. Prostě nevidím ani jeden důvod proč ji nezařadit do jídelníčku častěji. Tak vyzkoušejte třeba tuhle rychlou a sytou polévku.

Počet porcí: 3 větší (4 menší)

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné, nakrájenou na větší kusy
  • 2 cibule, nakrájené na drobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • špetka chilli
  • 3/4 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli s česnekem. Vložte hlívu a poduste cca 8 minut. Poté přidejte mletou papriku a chilli a opět krátce poduste. Teď jen dávejte pozor, aby se vám paprika nepřipálila a nezhořkla. Nakonec zalijte vývarem a vařte přibližně 15 minut. Hlíva nebude nikdy úplně měkká, stačí když je na zkus. V malém kastrůlku si mezitím rozpusťte lžíci sádla, vsypte l lžíci rýžové mouky a udělejte jíšku. Vychladlou jíšku pak vmíchejte do polévky a chvilku ji zavařte. Dle slanosti vývaru polévku ještě dosolte, popřípadě opepřete. Podávejte se zakysanou smetanou.