Vždy, když je nějaká zelenina, ovoce nebo rostlinka v sezóně, snažím se vymyslet, jak ji nejlépe zužitkovat. Jelikož mě úplně tradiční recepty, ne vždy baví, většinou se rozhodnu buď klasiku trochu obléct do nového kabátku, nebo vymyslím úplně něco jiného. 

Momentálně kolem mě všude kvetly pampelišky. Když jsem projížděla okolím Olomouce nebo Brna, naskytla se mi celá žlutá políčka. Jeden ze způsobů, jak zpracovat tuto krásnou květinu, je si z ní udělat „med“ nebo sirup. Bohužel díky blížícím se státnicím, jsem sběr ještě žlutých kvítků trochu zazdila, a tak jsem přemýšlela, k čemu ještě tu pampeluchu využít. Slyšela jsem, že když fouknete do odkvetlé pampelišky a něco si přejete, tak se vám to splní. Jak už jsem říkala, čekají mě za pár dní státnice, tudíž jsem v rámci prevence, rozfoukala radši skoro celé pole. To mi, ale jako dostatečné využití pampelišky nepřišlo, proto jsem se rozhodla zakomponovat její listy do salátu. 

 

Pampeliška, neboli Smetanka lékařská, má totiž mnoho léčivých účinků. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tím zbavuje naše tělo jedů. Málo kdo ví, že z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části a nejblahodárnější účinky má její kořen. Z toho se většinou dělá odvar (čaj), jelikož obsahuje hořčiny, které napomáhají zlepšení metabolismu. Já v receptu využiji pampeliškové listy, které použiji jako zelený základ luštěninového salátu. Listy pampelišek jsou převážně dobré pro naše játra a navíc skvěle chutnají. Až je budete sbírat, dbejte na to, abyste vybírali co nejmenší (nejmladší) listy a v bezprašném prostředí. Pokud si natrháte velké listy, budou hořké.

Tento salát, mám ráda ne jen díky své jednoduchosti, ale navzdory tomu, že se jedná o „pouhý“ salát, tak mě, díky cizrně (a vejci), zasytí na poměrně dlouho dobu. Pokud zrovna nenarazíte na mladé listy pampelišek, nevadí, můžete je nahradit třeba špenátem, kapustou nebo jakoukoli jinou zelenou zeleninou. Pokud chci, aby byl salát ještě více plnohodnotnějším jídlem,  dám si k němu uvařené vejce. Stejně tak ho, ale můžete servírovat jen tak, jako přílohu.

Počet porcí: 2 jako salát, 4 jako příloha

Doba přípravy: 15 minut (+ namáčení cizrny)

Ingredience:

  • 140 g neuvařené cizrny (cca 280 g uvařené/sterilované)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky pepper flakes (sušených chilli papriček)
  • 4-5 velkých hrsti mladých pampeliškových listů (bez stonku)
  • sůl
  • kůra z 1/2 citronu (já si někdy pro chuť přidám i pomerančovou)
  • šťastné vejce

Postup:

Cizrnu si předem namočte a uvařte dle návodu.

Na velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte pepper flakes, česnek a sůl a na mírném plameni olej prohřejte, aby se do něj ingredience uvolnily. Dejte si pozor ať česnek nespálíte, jinak bude hořký. Po pár minutách do pánve přidejte omyté listy pampelišek a promíchejte s ochuceným olejem. Nemíchejte je nad teplem víc jak 15 sekund, jinak příliš povadnou.

Ve velké míse smíchejte cizrnu spolu s pampeliškami a citronovou kůrou, popřípadě osolte. Podávejte vlažné nebo při pokojové teplotě.