Pomaličku začíná léto a zahrádka se plně probouzí k životu. Momentálně doma nevíme co s jahodami, třešněmi a rebarborou a zásoby marmelády a kompotů bohužel ještě nejsou spotřebované z loňska. Podarovali jsme koho jsme mohli, ale stejně toho ještě zůstalo dost. Proto udělat svěží letní koláč se jevilo, jako skvělá příležitost, jak odlehčit lednici.  Tento koláč nebo galetka je snadná, rychlá a tak krásně křupavá, že během pár hodin, můžete zadělávat na další těsto, protože je v momentě pryč. Já ji dělala včera k odpolední kávě a dnes…už není. Takže pokud máte trošku jahod a rebarbory, nebo vlastně jakéhokoli letního ovoce, udělejte si malou radost v podobě tohoto zdravého koláče.

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

Těsto:

  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g špaldové hladké mouky
  • 140 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 1 žloutek
  • 2,5 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 300 g jahod
  • 150 g rebarbory + 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 120 g lučiny
  • 80 g hustého (řeckého) bílého jogurtu
  • 5 lžic javorového sirupu
  • sekané mandle na posypání
  • čerstvá máta + 2 lžíce cukru krystal

 


Postup:

V robotu připravte křehké těsto. Smíchejte máslo s oběma moukami, dokud se nevytvoří drobenka. Přidejte žloutek, vodu a zpracujte. Snažte se těsta co nejméně dotýkat, aby se neoteplovalo. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu odležet, lépe přes noc.

Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky, posypte cukrem a nechte vypotit.

Lučinu, jogurt, vejce a sirup smíchejte v menší misce.

Troubu předehřejte na 190ºC.

Těsto, rovnou na pečícím papíře, vyválejte do kruhu o průměru 35 cm. Směs je dost tekutá, takže se vám galetka bude lépe plnit, pokud si ji přemístíte do nějaké zapékací mísy nebo formy. Do středu nalijte celou směs, poklaďte ovocem a přečnívající rohy přeložte směrem do středu, čímž vytvoříte okraj a galetku uzavřete. Nechte kraje ledabyle otrhané, budou působit i tak krásně.

Nechte péct přibližně 30 minut, pak vytáhněte, potřete kraje bílkem a posypte mandlemi. Pokud je tam dáte hned na začátku, mohly by se vám spálit. Po dalších 10-15 minutách galetku už úplně vytáhněte a nechte na mřížce zcela vychladnout.

Než zchladne, připravte si mátový cukr. Jednoduše v robotu rozsekejte čerstvé lístky máty s cukrem.

Servírujte třeba s jogurtem, zmrzlinou nebo jen tak, ale hlavně posypané krásným zeleným cukrem.