Castagnaccio je tradiční Toskánský koláč, který je připraven čistě z kaštanové mouky. Je vegan, zdravý, rychlý a zvládne jej opravdu každý. V Itálii byl spíše koláčem pro chudé, jelikož na něj je potřeba jen pár ingrediencí a ty i byly v Itálii všude k sehnání. U nás by mohl být malý zádrhel s kaštany či kaštanovou moukou, ale teď na podzim to také nebude žádný problém. Kaštanovou mouku koupíte celoročně v jakékoli zdravé výživě a kaštany pokud neseženete čerstvé, použijete vakuované nebo je vynecháte a místo nich použijete třeba pinie. Kaštanová mouka má velice specifickou chuť, proto se v receptu nepoužívá skoro žádné sladidlo, aby její chuť lépe vynikla. Ti,  co by jej potřebovali dosladit, si můžou dopřát velkou porci medu při podávání. Další sázkou do loterie je čerstvý rozmarýn. Někomu spojení sladkého koláče a rozmarýnu může připadat zvláštní a nebude mu chutnat, ale pro mě to je něco jako jahody a balsamico, jednoznačně dokonalé propojení chutí. Jestli vyzkoušíte s rozmarýnem nebo bez, nechám na vás, ale za mě to za zkoušku rozhodně stojí. 

 

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 250 g kaštanové mouky
  • 350 ml vody (rozinkového vývaru)
  • 20 g rozinek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 lžíce medu
  • 20 g vlašských ořechů
  • 15 jedlých kaštanů (čerstvých nebo vakuovaných)
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • med (k podávání)

Postup:

Troubu si předehřejte na 180ºC.

Začněte tím, že namočíte rozinky do 350 ml vody. Vodu pak nevylévejte, ale použijte ji do těsta jako „rozinkový vývar“.

Mouku prosejte přes síto a postupně přilévejte „rozinkový vývar“, dokud nedosáhnete hladkého těsta. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, med, a sůl. Zbylou 1 lžíci oleje vymažte formu.

Vlašské ořechy nasekejte, kaštany nechte v celku (pokud nejsou příliš veliké).

Těsto nalijte do formy a ledabyle na něj poskládejte rozinky, vlašské ořechy i kaštany.

Pečte asi 30 minut nebo dokud nebude koláč tuhý a nezačne na povrchu praskat.

Nechte koláč vychladnout a  podávejte ho posypaný snítky rozmarýnu a zalitý medem.