Vždy když si chceme udělat doma burgery tak nás odradí koupě těch strašných vakuovaných burger buns, které nabízejí v obchodě a jejichž trvanlivost je hrozivě dlouhá! K výrobě vlastních zas většinou není dostatek času, a proto buď končíme někde na burgeru venku nebo zvolíme alternativní žemle v podobě čerstvé housky. Dlouho jsem hledala recept na nějaké rychlé, ale přitom nadýchané a jednoduché žemle. Nepodobají se sice brioškovému těstu, ale já radši trochu pevnější a křupavější žemle, které se hned s masem nerozmočí. Tak tady máte recept přesně na jedny takové, zplácané cca za 40 minut a dobré ještě na druhý den.

Počet porcí: 12

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

Když jsme jen dva, dělám z poloviční dávky (6 žemlí)

Hrnek používám US cup takže cca 237 ml

  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka (ne horkého!)
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 šťastné vejce (+ na potření)
  • 1 lžička soli
  • 3 – 3 1/2 hrnku hladké mouky
  • sezamová semínka na posypání

Postup:

Mírně si ohřejte mléko, vmíchejte do něj cukr a nasypte droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 5 minut. Mléko nesmí být příliš horké, jinak si zabijete kvasící bakterie.

Pokud máte hnětacího robota, nechte práci na něm. Jinak na vále smíchejte vzešlý kvásek s 3 hrnky mouky, rozšlehaným vejcem a olejem. Přidejte sůl až budete mít kvásek zapracovaný, taktéž by se mohl přímým kontaktem se solí zničit. Zde záleží na savosti mouky, většinou přidávám ještě tak 1/2 – 3/4 hrnku, aby bylo těsto hezky elastické a dobře se s ním pracovalo. V robotu/na vále zpracovávejte těsto alespoň 3/5 minut. Hnětením se uvolní lepek a těsto bude hezky pružné.

Těsto rozdělte na 12 porcí a z každé si vytvarujte kuličku. Každou kuličku rozplácněte na placku, kraje natáhněte a přeložte dovnitř. Když otočíte, uvidíte jak krásně se vám vypnula horní část žemle. Spojem dolů pak žemli položte na plech s pečícím papírem, přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 10 minut kynout na teplém místě. Já v zimě předehřeji troubu na 50 °C, nechám pootevřená dvířka a na chvilku je do ní šoupnu. 

Pokud chcete lesklé žemle, potřete je před pečením rozšlehaným vajíčkem. Pokud chcete matné, potřete jen vodou nebo rozpuštěným máslem. Nakonec posypte sezamovými semínky.

Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 170°C a pečte 8-10 minut nebo dokud nebudou krásně zlatavé na povrchu.