Dnes na schůzce přede mě donesli talíř krásných voňavých obložených bagelů, neodolala jsem a s chutí hned půlku snědla. Pečivu se normálně vyhýbám, proto když mi doma stále přetrvávala chuť si jít koupit právě takový voňavý bagel (půlka ráno prostě nestačila), narazila jsem na tento gluten-free a zdravý recept, který se ukázal být skvělou alternativou. Nebudu lhát, je to celkem makačka a zabere i dost času než bagelíky uplácáte, ale výsledek stojí za to. Jsou úžasně lehké, voňavé a nadýchané. Pro chuť jsem přidala lahůdkové droždí a česnek, aby bagel nechutnal čistě jen po květáku a zdroj proteinu a zdravých tuků zajistila mandlová mouka. Nesnažte se bagely udělat čistě veganské a nahrazovat vajíčko, rozpadnou se vám, je to totiž jediné pojidlo a už tak je těsto dost drobivé. Navzdory pracnosti, bych si je dokázala představit péct každý den, jejich veliká výhoda oproti pečivu není jen v tom, že neobsahují lepek, ale hlavně vydrží chutné a nadýchané i několik dní.

 

Ingredience:

  • 1200 g květáku
  • 20 g mandlové mouky (jemně pomletých mandlí)
  • 20 g lahůdkového droždí
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky sušeného mletého česneku/česnekový prášek
  • 2 velká (šťastná) vejce
  • 1 lžíce sezamu/máku/kmínu

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C.

Očistěte květák a nasekejte jej na menší kousky. Ty vložte do mixéru a rozmixujte tak najemno, jak jen to jde. Tento proces je lepší dělat postupně po menších dávkách, aby se květák rozmixoval co nejvíce. Snažte se jej vysušit třeba papírovou utěrkou a vymačkat z něj všechnu vodu. Měl by se sypat jak rýže.

Ve velké míse smíchejte květák s mandlovou moukou, droždím, solí a česnekem.

Přidejte vejce a vše důkladně promíchejte, dokud se nevytvoří těsto.

vyložte si plech pečícím papírem.

Vezměte si kousek těsta, vytvarujte kuličku a přibližně z 30 cm ji pustě na plech, aby se rozplácla do tvaru bagelu, ve kterém jen uděláte uprostřed důlek. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechno těsto. Pokud nechcete dělat bagely, ale bulky, jednoduše nedělejte uprostřed důlek.

Posypte bagely sezamem a vložte do trouby na 20-30 minut, dokud nebudou zlatavé.

Vychutnejte si ej ještě teplé nebo se uchovejte v lednici až 4 dny.